Astrid Uhrenholdt Jacobsen spurtet inn til seier under fellesstarten i Val di Fiemme da tour-favorittene Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg rotet det til…

Første verdenscupseier på fem år

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har levert en god sesong i sporet til tross for fullt fokus på studier ved siden av satsingen denne vinteren – og under fredagens 10 kilometer fellesstart fikk 32-åringen fullklaff i Val di Fiemme.

Først plukket hun 15 bonussekunder på den innlagte spurten, deretter ble hun historisk som vinner av den 100. etappen i Tour de Ski.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

I den krevende løypen i Italia la Jacobsen seg smart i feltet og unngikk uhell der de største sammenlagtutfordrerne gikk over ende, og i en gruppe på tre løpere inn på oppløpet kunne ingen gjøre noe med sprintverdensmesteren fra 2007.

Jacobsen gikk i mål til sin første verdenscupseier på fem år – 0,4 sekunder foran Ebba Andersson.

Jeg bare går så fort jeg kan. Jeg har alltid hatt tro på at jeg, på mitt aller beste, at jeg også kan være vanskelig å slå. Jeg har veldig lite fokus på enkeltpersoner når det gjelder konkurrenten mine. Det er vel det som gjør det lettere for meg å beholde troen, sier Jacobsen til TV2.

Mange mente det var et sunnhetstegn at Therese Johaug gikk på et nederlag i Toblach onsdag, og fredag dukket en ny løper opp på pallen som kan gi ringvirkninger for interessen utenfor Norges grenser.

For Katharina Hennig gikk et strålende løp og sikret en sjelden pallplass for den tidligere langrennstormakten Tyskland da hun tok karrierens første pallplass.

Dermed var det en uventet trio som kunne smile på podiet etter kaosrennet i Val di Fiemme.

Dette var kanskje årets blideste pall. Jeg er veldig overrasket selv, og synes det er ekstra gøy med Katharina (Hennig), sier Uhrenholdt Jacobsen.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Stressende dag på jobben for Johaug

Det var ventet at det kunne oppstå uhell da 10 kilometer fellesstart stod på programmet for kvinnene i Val di Fiemme fredag – og allerede på den første av de fire passeringene av den beryktede krappe svingen i den italienske løypen gikk det galt for verdenscupleder Therese Johaug som gikk over ende.

Jenta fra Dalsbygda har aldri vært kjent for skiferdighetene sine nedover, og det ble mye stress og ujevn gåing fra den normalt suverene skiløperen for å holde følge med de fem andre i tet-gruppen på tourens femte etappe.

Heller ikke da løperne etter 6 kilometer passerte en bonussprint lå 31-åringen der hun burde i feltet, og tapte dyrebare sekunder til lagvenninnene da hun bare passerte punktet som nummer seks.

– Therese sa det ikke var med vilje

Men verst for både Johaug og sammenlagtutfordrer Ingvild Flugstad Østberg gikk det i bunnen av den siste bakken i Italia. 

De to havnet på etterskudd i gruppen som skulle gjøre opp om seieren og i jaget om å ta igjen forspranget tråkket Johaug på staven til Gjøvik-jenta, og duoen klarte aldri å hente de tre fremste inn mot mål.

Dermed endte de to store forhåndsfavorittene utenfor pallen – med Johaug som nummer 4, mens en tydelig irritert Østberg gled i mål som nummer fem, 6,8 sekunder bak vinneren.

De siste to rundene følte jeg meg veldig bra. Så skjer det på verst tenkelig tidspunkt at staven blir kjørt på bakfra og knekker, og da har man ikke noe å gjøre helt i toppen. Det er surt på en dag jeg føler jeg kunne vært med å fighte foran der. Det var kanskje Therese som gjorde det, jeg så ikke helt hva som skjedde bak meg. Therese sa det ikke var med vilje, selvsagt, sier Flugstad Østberg etter uhellet som kostet henne muligheten til å kjempe om en ny seier.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Heller ikke Therese Johaug var smørblid etter å måtte se seg slått for andre etappe på rad.

Det var ikke helt min dag i skisporet i dag, vi kan vel konstatere det. Det var litt stang ut, men det hører med sporten, sier Johaug til TV2.

Jenta fra Dalsbygda beholder ledelsen i Tour de Ski, 19 sekunder foran Østberg.

Jeg har fortsatt den gule trøyen på meg, og jeg har aldri hatt det her i Val di Fiemme før. Så jeg har fortsatt lyst på sammenlagtledelsen. Den har jeg ikke gitt opp, sier Johaug til TV2.

Lørdag står det sprint på programmet i Val di Fiemme – hvor det er viktige bonussekunder å hente for å posisjonere seg før den avsluttende etappen i årets Tour de Ski.

Vinnerodds Klassisk Sprint, Kvinner – Nordicbet:

Jonna Sundling – 2.50
Anamarija Lampic – 5.00
Sadie Bjornsen – 5.25
Natalia Nepryaeva – 6.00
Maja Dahlqvist – 6.50
Astrid Uhrenholdt Jacobsen – 13.00
Ingvild Flugstad Østberg – 40.00
Therese Johaug – 200.00

Spill på Vintersport med NordicBet her!