De norske langrennsherrene har levert et fantastisk mesterskap før de nå tar fatt på de den avsluttende manndomsprøven i Seefeld – den fryktede femmila…

Kan Norge gjøre rent bord?

Med 5 gull på 5 øvelser har VM gått over all forventning for våre mannlige langrenns-helter, og med tilsynelatende full kontroll på både form og ski er det store muligheter for at “Ja vi elsker” nok en gang kan runge ut over stadion i Seefeld etter søndagens avsluttende 50-kilometer i fristil.

Norge stiller med de doble gullvinnerne Martin Johnsrud Sundby og Sjur Røthe, mens Lyn-guttene Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund har gått og sparket i snøen helt til de får sin første VM-start på mesterskapets siste dag.

Petter Northug gikk til topps på 5-mila i Falun i 2015 etter en utrolig avslutning i de blytunge forholdene i Sverige, men på de to siste mesterskapene har pallen stått uten norske farger. Med et meget sterkt lag vil nok trolig nordmennene forsøke å sette fart og riste av seg flest mulig konkurrenter tidlig søndag.

Sundby fikk endelig sitt etterlengtede gull på 15-kilometeren og kan ta fatt på maratondistansen med senkende skuldre, mens lettbeinte Sjur Røthe nok seiler opp som den største forhåndsfavoritten etter en oppvisning i skiteknikk den siste uken i Østerrike.

– Vi har fire pallkandidater

Det var noe kontroversielt at den olympiske mesteren på distansen ble vraket fra skiathlon forrige helg, men på den lengste distansen får Simen Hegstad Krüger muligheten, og kapasitetsløperen seiler umiddelbart opp som en vinnerkandidat i VM-avslutningen.

25-åringen har levert en god sesong og gleder seg til å ta fatt på mesterskapet, og i likhet med lagkamerat Hans Christer Holund mener han formen er på plass, til tross for at han ikke har fått testet seg i løp på en måneds tid.

Holund fikk sitt største høydepunkt i karrieren da han gikk in til bronse på tremila i Pyeongchang forrige vinter, men denne sesongen har 30-åringen levert litt mer variable resultater. På de lengste distansene har derimot Lyn-løperen vist at han har kapasitet helt i verdenstoppen, men han er sannsynligvis avhengig av å kvitte seg med konkurrentene før oppløpet om det skal bli metall av det edleste slaget på 50-kilometeren.

Landslagsledelsen og smøreteamet har hatt fullklaff så langt i Seefeld, og landslagstrener Eirik Myhr Nossum tror på ny jubel på VMs siste dag.

– Jeg mener vi har fire helt klare pallkandidater på start, sier Nossum etter å ha presentert kvartetten som går manndomsprøven.

Hvem kan stoppe den norske gullfesten?

Spesielt det sterke russiske laget har levert et skuffende mesterskap i Seefeld, og etter å ha sprukket totalt på stafetten er Sergej Ustjugov ferdig med årets mesterskap – og VM-kongen fra Lahti reiser hjem med kun en sølvmedalje i bagasjen.

Heller ikke allrounderen Bolsjunov stiller her, men noen fra kvartetten Melnichenko, Spitsov, Belov og Chervotkin skal nok ha mulighet til å blande seg inn i medaljekampen her, til tross for at verken form eller ski ser ut til å være helt på stell i den russiske leiren for tiden.

Sveitseren Dario Cologna hadde en god 2018-sesong med Tour de Ski-seier og olympisk gull, men denne sesongen har 32-åringen gått litt egne veier i jakten på VM-formen, uten at det har gitt altfor gode resultater så langt i Seefeld.

Cologna gikk til topps sist distansen ble gått i Holmenkollen i mars 2018, og ringreven blir som alltid å regne med når den lengste distansen står på programmet.

Alex Harvey er regjerende verdensmester etter å ha vært sterkest på slutten etter et jevnt løp i Lahti for to år siden, og dersom han får heng på det norske toget blir kanadieren meget vond å slå i en eventuell spurt på stadion i Østerrike.

Maurice Manificat har sakte men sikkert funnet formen utover i sesongen og må også regnes med som en outsider her, selv om franskmannen foretrekker mellomdistansene fremfor femmila.

30-kilometeren viste at flere av de mer umeritterte løperne har sjans til å henge med hele veien inn, og kanskje kommer en overraskelse også under søndagens løp, selv om den norske kvartetten skal bli tung å henge seg på for noen og enhver.

Halfvarsson har ombestemt seg – igjen.

Calle Halfvarsson var sur på alt og alle og sa at han han nå reiser hjem etter å ha gått på en ny smell under fredagens stafett, og aller mest fikk arrangøren gjennomgå for de utfordrende forholdene løypene i Seefeld har bydd på den siste uken.

Men etter å ha sovet på det en natt ombestemte den svenske 29-åringen seg og stiller til start på søndagens femmil, akkurat på samme måte som han gjorde etter å ha truet med å reise hjem under OL i Pyeongchang.

Han får med seg Jens Burman, Daniel Rickardsson og Björn Sandström i jakten på den første svenske medaljen for langrennsherrene.

Iivo Niskanen gikk til topps på distansen i klassisk stil i de olympiske leker for et år siden, men står nå over femmila, hvor landsmannen Heikkinen blir det største finske håpet. Men han må nok i første omgang belage seg på en outsiderrolle søndag, sammen med løpere som De Fabiani, Musgrave og Parisse.

Den avsluttende VM-øvelsen har start søndag klokken 13.00

Vinnerodds 50 km fristil herrer – VM nordiske grener Seefeld, Nordicbet:

Sjur Røthe – 2,75
Simen Hegstad Krüger – 3,50

Martin Johnsrud Sundby – 3,75
Dario Cologna – 6,00
Alex Harvey – 8,50
Andrew Musgrave – 25,00
Denis Spitsov – 40,00
Maurice Manificat – 40,00