Den tidligere skiskytteren Halvard Hanevold (49) døde tirsdag morgen…

Det var Budstikka, lokalavisen for Asker og Bærum som først omtalte saken tirsdag ettermiddag. Familien er kjent med at dødsfallet blir offentliggjort.

Hanevold døde etter rapportene i sitt eget hjem på Borgen i Asker tirsdag morgen. Den meritterte skiskytteren tok blant annet tre OL-gull og fem VM-gull i løpet av sin aktive karriere. De to største enkeltbegivenhetene var trolig OL-gullet på 20 km fra Nagano, samt VM-gullet på samme distanse i Khanty-Mansijsk i 2003.

La opp i 2010

Asker-gutten er en av våre mest meritterte skiskyttere gjennom tidene med sine 22 internasjonale medaljer. Han fikk sin første av sine ni verdenscupseiere på normaldistansen i Anterselva 15.januar 1998. Hans siste triumf kom i Oberhof i 2006.

Hanevold holdt et høyt nivå helt til enden av karrieren, sin relativt høye alder til tross. Som 40-åring var han med på gullaget under stafetten i Vancouver i 2010. Senere samme sesong gikk han inn til tredjeplass i sitt aller siste verdenscuprenn – fellesstarten i Khanty-Mansijsk.

Etter karrieren deltok han i Mesternes Mester i 2011. I tillegg har han figurert trofast som ekspertkommentator for NRK under deres vintersendinger.

– Et fryktelig sjokk

Halvard Hanevold var godt likt og høyt respektert både som utøver og fagmann innenfor skisporten. En av de som har jobbet tettest med Hanevold de siste sesongene er standplass-eksperten Ola Lunde.

Det var et helt fryktelig sjokk for meg. Det er jo ikke mange dager siden jeg så han på TV. Han kommenterte, ble intervjuet og så frisk og rask ut der. Det er rett og slett fryktelig. Det er så ufattelig tragisk for hans små unger og hele familien,sier en preget Lunde til NRK.

Etter karrieren har Hanevold også gjort det stort som investor. Han opprettet sitt eget selskap kort tid etter at han la opp i 2010. E24 rapporterte i sommer at hans selskap Halvard Hanevold AS hadde tjent seg opp en egenkapital på godt over 23 millioner kroner.

Ola Lunde fremhever også Hanevolds kunnskap og vilje til å stadig bli bedre, både som aktiv utøver og etter karrieren:

Han var ikke det største skiskyttertalentet, men han var det største treningstalentet. Han var en enorm ressursperson. Jeg har kjent ham i utrolig mange år og har vært med han hele veien. Det har vært utrolig mange fantastiske dager og stunder. I det siste jobbet vi sammen som NRK-eksperter. Han kunne idretten veldig godt og han var veldig reflektert, forteller Lunde til VG.

Halvard Hanevold etterlater seg kona Sandra Keith og to barn.