Etter 4 VM-gull på rad måtte de norske stafettjentene gi tapt for Sverige og gikk inn til sølv i Seefeld torsdag…

Kalla parkerte Jacobsen

Norge og Sverige lå likt i tet halvveis etter Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg gikk jevnt med Ebba Andersson og supertalentet Frida Karlsson på klassisketappene under torsdagens stafett i Seefeld, men på 3. etappe fant rutinerte Charlotte Kalla frem kjempekreftene.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk ut sammen med Kalla og duoen distanserte de nærmeste konkurrentene Tyskland og Russland på andre halvdel av fristiletappen, men på de siste kilometerne måtte også Jacobsen slippe en meget sterk Kalla.

Jacobsen mistet mange sekunder i den siste harde bakken før løperne svingte inn på stadion og ved veksling hadde Sverige en ledelse på hele 18,8 sekunder ned til Norge.

Jacobsen ble liggende utslått i snøen i flere minutter etter kreftprøven på det løse føret i Østerrike.

– Det var en rar opplevelse. Charlotte prøvde seg i sprintbakken første runden, men jeg klarte å henge med. Så mistet jeg henne over en topp og i en utforkjøring, og etter det er jeg sjanseløs, rett og slett, sa Jacobsen etter rennet.

Vanskelig stafettkabal

Marit Bjørgen var fast ankerkvinne på laget som har tatt de fire siste VM-gullene i stafett, men etter langrennsdronningen la opp har det ikke vært noe naturlig valg på den siste etappen blant de norske jentene. Ingvild Flugstad Østberg har gått Norge inn til seier i sesongens to verdenscupstafetter, men torsdag falt valget på Therese Johaug.

Dermed var det duket for en duell mellom verdens beste distanseløper mot verdens beste sprinter, men med 18,8 sekunder å hente inn på Stina Nilsson var det en vanskelig oppgave Johaug hadde foran seg.

Jenta fra Dalsbygda klarte å få kontakt med den svenske ankerkvinnen inn mot stadion, men var sjanseløs da Nilsson tok spurtegenskapene sine i bruk og gikk inn til det første svenske VM-gullet på stafett noensinne.

– Jeg er veldig fornøyd med etappen. Jeg tok 20 sekunder på Stina, og i den løypa her er ikke det lett. Alle visste hun var sterkere enn meg i en spurt, og jeg måtte gjøre det før det. Jeg gjorde et forsøk, men hun bet seg fast, sa Johaug etter sølvet.

Etter løpet innrømmer assistenttrener Geir Andre Rogn at lagoppsettet ble en liten taktisk bommert.

– Ja, det ble jo det. Samtidig var det veldig nært, og vi visste Sverige hadde et veldig godt lag. Da alle de fire presterte, ble det vanskelig, sa Rogn til et samlet pressekorps og fortsatte: – Hvis de hadde gått ut likt, tror vi at Johaug hadde klart å gå fra. Russland gikk inn til bronse, 2 minutter bak Sverige.

Fredag skal langrennsherrene ut å kjempe om stafettgullet i Seefeld, mens de fartsglade alpinistene får sin første test etter VM med utfor i Kvitfjell denne helgen.

Vinnerodds Utfor menn Kvitfjell, Nordicbet:

Vincent Kriechmayr – 4,50
Beat Feuz – 5,00
Dominik Paris – 5,25
Kjetil Jansrud – 5,25
Matthias Mayer – 8,50