De norske langrennsherrene har gjort rent bord med 3 av 3 gull så langt i VM, men onsdag venter 15 kilometer klassisk i Seefeld – en øvelse Norge ikke har vunnet på 37 år…

Klæbo ga fra seg plassen

I fristil har Dæhlie, Berger og Northug gått inn til norsk gull på fristil de siste tre tiårene, men i klassisk må vi tilbake til Oddvar Brås gull i Oslo i 1982 for å finne sist gang en nordmann stod på toppen av pallen etter en 15-kilometer i verdensmesterskap.

Johannes Høsflot Klæbo har allerede innkassert to gull i Seefeld og var tatt ut på det norske laget på 15 kilometer enkeltstart onsdag, men etter å ikke ha følt seg helt pigg valgte 22-åringen å gi bort sin startplass til den nybakte verdensmesteren fra 3-mila, Sjur Røthe.

Den lettbeinte vossingen blir en outsider til en ny medalje i de tunge løypene i Seefeld, etter han sammen med bronsevinner Martin Johnsrud Sundby viste god form på skiathlon i helgen. Sundby jakter på sin side fremdeles sitt første individuelle mesterskapsgull, etter han ble nummer to på 15-kilometeren i 2017.

Didrik Tønseth ble nummer 5 på distansen i Lahti for to år siden, og dersom 27-åringen slår like godt fra seg som han gjorde under NM tidligere i vinter kan han kjempe om en VM-medalje i Seefeld.

Sist ut i den norske troppen er Emil Iversen. Trønderen har vist solid form tidligere i sesongen og gikk til topps under NM på hjemmebane i Meråker. 27-åringen fikk det tøft på skiathlon, men slo knallhardt tilbake med gull på lagsprinten.

Muligens vil solen i Seefeld gjøre forholdene noe tunge for Iversen onsdag.

To store favoritter

Sesongens tre 15-kilometere i klassisk har blitt vunnet av russeren Aleksandr Bolsjunov og den finske klassisk-eksperten Iivo Niskanen, og de to kanonene er de store favorittene til VM-gullet onsdag.

Bolsjunov gikk inn til seier i sesongåpningen i Ruka, før han knuste resten av feltet og vant med hele 43,7 sekunder i generalprøven i Cogne før mesterskapet. Russeren har vist solid form hele sesongen og er revansjesugen etter stang ut for Russland så langt i VM.

Iivo Niskanen er regjerende verdensmester etter gullet på hjemmebane i Lahti i 2017, og har en seier og en andreplass i verdenscupen i oppkjøringen til Seefeld-VM. Finnen viste solid form da han gikk inn til 4.-plass på skiatlon tidligere i mesterskapet.

H2H-odds Nordicbet: Bolsjunov 1,66Niskanen 2,08

Utfordringer i solsteiken

I motsetning til damenes enkeltstart går herrenes løype også på den siden av dalen som bader i solskinnet i Seefeld. Dermed vil det bli store glidforskjeller underveis i løpet onsdag, og dersom noen av favorittene skulle bomme med ski eller smøring er det et stort beite som kan melde seg på i medaljekampen på 15-kilometeren.

Det sterke norske laget blir som alltid å regne med i toppen av listene, mens også russerne uansett uttak har solide klassiskløpere som Bessmertnykh, Belov og Larkov.

Kasakhstaneren Aleksej Poltoranin er alltid farlig i mesterskap, mens løpere som Halfvarsson, Cologna, De Fabiani og Harvey alle kan henge med i toppen av det som kan bli et meget åpent renn onsdag.

15 kilometer klassisk har start klokken 14 i Seefeld onsdag.

Vinnerodds 15 km klassisk herrer – VM nordiske grener Seefeld, Nordicbet:

Alexander Bolshunov – 1,85
Iivo Niskanen – 2,25
Martin Johnsrud Sundby – 9,00
Alexey Poltoranin – 25,00
Emil Iversen – 25,00
Didrik Tønseth – 25,00
Sjur Røthe – 35,00
Alexander Bessmertnykh – 35,00
Dario Cologna – 40,00