De norske skiskytterne åpnet VM i Östersund på best mulig måte da Vetle Sjåstad Christiansen i ensom majestet kunne gå inn til gull på mixed stafett torsdag…

Debutanten holdt hodet kaldt

Etter at Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff og Johannes Thingnes Bø hadde levert varene på de tre første etappene var det opp til Vetle Sjåstad Christiansen å avgjøre gullkampen da han ble sendt ut på ankeretappen med en 15,4 sekunders luke til Tyskland, og VM-debutanten holdt hodet kaldt og sikret norsk gull på åpningsdistansen.

Etter 2 fulle hus ble den siste runden en parademarsj for 26-åringen i Östersund, og ankermannen ble mottatt til ellevill jubel fra lagkameratene etter at det første norske mesterskapsgullet på mixed stafett siden 2014 var et faktum.

Det så et lite sekund ut som debutanten var i ferd med å gå feil på stadion da han skulle inn på oppløpet og motta hyllesten, men etter å ha svingt inn foran publikum kunne Christiansen feire inn mot målstreken.

– Jeg tror ikke det har gått opp for meg ennå. Jeg gikk gjennom veldig mange scenarioer før start i dag og heldigvis var det å lede med noen sekunder ett av dem, så jeg var halvveis forberedt. Jeg var helt i min egen verden og stengte ut alt sammen. Det stemte bedre for meg enn Doll, sa en fornøyd Sjåstad Christiansen etter løpet.

Gir bort ankeretappen

Mange ble overrasket over at debutanten ble plassert på ankeretappen fremfor sesongens suverene skiskytter, men etter fullt hus og en bunnsolid etappe mener Johannes Thingnes Bø at hans tid som sisteetappeløper er over.

– Ja, det tror jeg. Det han gjorde i dag … Vanvittig sterkt, roser han.

Selv vil ikke Sjåstad Christiansen erklære den ærefulle ankeretappen som sin egen riktig ennå.

– Absolutt ikke. Vi skal nok krangle om den ankeretappen til herrestafetten, og har han lyst så skal han få lov å prøve kopiere meg i dag, sier han og flirer.

Men Thingnes Bø gir nå enkelt fra seg den ankeretappen også på herrestafetten.

– Sånn som ting artet seg i dag, så tar Vetle siste etappe, understreker Thingnes Bø.

Tyskland gikk inn til sølv 13,1 sekunder bak Norge, mens Italia til tross for 14 ekstraskudd tok bronsen på den mixede stafetten på VMs åpningsdag.

Damene imponerte før sprinten

Marte Olsbu Røiseland og Tiril Eckhoff viste fine takter på de to åpningsetappene i Östersund torsdag, og spesielt i sporet viste de at VM-formen er på plass.

Olsbu holdt følge med den italienske super-skytteren Vittozzi til tross for to ekstraskudd og gikk inn til veksling like bak verdenscuplederen, før Tiril Eckhoff etter tre ekstraskudd viste solid fart i løypene og vekslet sammen med Tyskland og Italia etter 2 etapper.

Eckhoff har slitt med å finne formen denne sesongen, men kunne smile bredt etter å ha levert en god etappe i det norske gull-løpet.

– Det var nervepirrende. Det var helt fenomenalt. Jeg er veldig fornøyd med at jeg får gå med disse folka på stafett. Jeg er veldig, veldig fornøyd, sier Eckhoff.

De norske smørerne ser også ut til å ha god kontroll til tross for de utfordrende forholdene i Sverige, etter at de norske løperne la mange sekunder i sekken på blant annet en av de største medaljefavorittene i Frankrike, som endte på en skuffende 8.-plass.

Allerede fredag starter det individuelle programmet for de norske damene med sprint klokken 16.15.

Vinnerodds 7,5 km Sprint damer – VM skiskyting Östersund, Nordicbet:

Anastasiya Kuzmina – 4,75
Laura Dahlmeier – 6,50
Kaisa Mäkäräinen – 5,75
Marte Olsbu – 7,00
Dorothea Wierer – 9,50
Lisa Vittozzi – 9,00
Denise Herrmann – 11,00
Tiril Eckhoff – 11,00