Skiskyttersirkuset har tatt turen over dammen for renn i Canmore og Soldier Hollow, men dit kommer ikke vinneren av verdenscupen de siste 7 årene…

– Jeg kjenner ikke meg selv igjen

Martin Fourcade har vunnet verdenscupen sammenlagt de siste 7 sesongene, men denne vinteren har det gått tyngre for franskmannen. Selv om han ligger på andreplass i sammendraget bak suverene Johannes Thingnes Bø gir han nå opp kampen om sammenlagtseieren og fokuserer på VM i mars.

30-åringen har ikke vært på pallen siden Hochfilzen i midten av desember og på sin Facebook-side skriver han at han dropper verdenscuprennene i Nord-Amerika.

– Jeg ber publikum i Canada og USA om unnskyldning for at jeg ikke kan delta i skiskytterfesten med dere, skriver Fourcade.

Videre forteller han om den vanskelige sesongen.

– Siden sesongåpningen har jeg vært langt fra min vanlige fysiske standard, og formen jeg håpet å være i etter mine grundige forberedelser. Jeg kjenner ikke meg selv igjen i løypa, og jeg vet at dere heller ikke kjenner meg igjen, skriver han til sine tilhengere.

Uten sin evige rival på startstreken er dermed Johannes Thingnes Bø nå veldig nærme sin drøm om å vinne verdenscupen sammenlagt. Etter 15 av 26 renn leder 25-åringen med 282 poeng på Fourcade og 288 poeng på Loginov.

Sterk norsk tropp i Nord-Amerika

Det var lenge usikkert om Thingnes Bø ville delta i Canmore og Soldier Hollow, men etter den gode sesongstarten valgte han å ta turen for å kunne sikre seg den gule trøyen til odel og eie.

Det er en sterk norsk tropp som skal kjempe om verdenscuppoeng og VM-plasser de kommende ukene i de siste verdenscupsamlingene før VM i Östersund i midten av mars.

Foruten storebror Tarjei Bø stiller alle landslagsløperne når det skal gås verdenscup i Nord-Amerika for første gang på tre år. Inn i troppen kommer Johannes Dale.

Den norske troppen i Canmore og Soldier Hollow:

Kvinner

Tiril Kampenhaug Eckhoff, Fossum IF
Emilie Kalkenberg, Skonseng IL
Thekla Brun-Lie, Oslo Skiskytterlag
Marte Olsbu Røiseland, Froland IL
Synnøve Solemdal, Tingvoll IL
Ingrid Landmark Tandrevold, Fossum IF

Menn

Lars Helge Birkeland, Birkenes IL
Erlend Øvereng Bjøntegaard, IL Beveren
Johannes Thingnes Bø, Markane IL
Johannes Dale, Fet Skiklubb
Vetle Sjåstad Christiansen, Geilo IL
Henrik L’Abée-Lund, Oslo Skiskytterlag

Frykter sprengkulden 

Store deler av Canada og USA har de siste ukene vært rammet av en kuldebølge, og nå tas det grep for å unngå den verste sprengkulden for skiskytterne.

Torsdagens normaldistanse kuttes ned fra 20 til 15 kilometer for herrene, og fra 15 til 12,5 kilometer for damene. I tillegg flyttes begge stafettene til fredag, mens fellesstartene går av stabelen lørdag.

NRK-ekspert Halvard Hanevold frykter at deltakelsen i Nord-Amerika kan slå negativt ut for Thingnes Bø frem mot VM.

– Johannes tenker nok nå at det beste hadde vært å ikke dra til Canmore og Salt Lake City, men han vil så gjerne vinne verdenscupen sammenlagt. Han tar en sjanse inn mot VM, og Martin Fourcade kan ta innpå med et mer optimalt opplegg, sier NRK-eksperten.

Også trener Siegfried Mazet er klar på at de må være forsiktige i den kalde luften i høyden i Canada.

– Det hadde vært tryggere å bli i Europa, men det hadde vært arrogant å stå over to verdenscuphelger. Nå er det viktigste å ikke bli syk, og jeg håper at arrangøren er forsiktige når det gjelder kulden. Det kan fort bli problemer med lungene og luftveien i disse temperaturene, og vi har ikke råd til tabber.

Thingnes Bø ble nummer 7 etter 3 strafferunder da sesongens eneste normaldistanse så langt ble gått i sesongåpningen i Pokljuka, men siden den gang har nordmannen levert fantastisk i verdenscupen. 25-åringen er storfavoritt på normaldistansen som torsdag klokken 20.20 åpner skiskytterfesten i Canmore.

Vinnerodds 15 km individuell skiskyting herrer – Canmore, Nordicbet:

Johannes Thingnes Bø1,71
Alexandr Loginov7,50
Simon Eder10,00
Quentin Maillet Fillon15,00
Arnd Peiffer16,00
Antonin Guigonnat20,00
Simon Desthieux23,00