Etter tre strake topplasseringer ligger hoppkometen Ryōyū Kobayashi i en fantastisk posisjon til å vinne Hoppuka sammenlagt, og nå sikter japaneren seg inn på en plass i hopphistorien med gullskrift…

Går for 4 av 4

Nå har riktignok en japaner hatt en nær uslåelig luke til en tysker før, men med stabiliteten Kobayashi har vist i vinter skal det mye til for at det går så galt som for landsmannen Harada da han skulle sikre gullet i lagkonkurransen under OL på Lillehammer i 1994.

Etter den suverene seieren i Innsbruck leder sesongens store komet med 45,5 og 49,7 poeng på Eisenbichler og Stjernen før det avgjørende rennet i Bischofshofen, og ligger an til å bli den andre japaner som vinner Hoppuka etter stilhopperen Funaki klarte det i 1997/1998-sesongen.

I likhet med Kobayashi vant Funaki de tre første rennene, men måtte i avslutningsrennet se seg slått av tyskeren Sven Hannawald, som 4 år senere skulle står for en av de største bragdene i Hoppuke-historien. Hannawald vant som førstemann alle 4 rennene i samme Hoppuka da han gikk til topps i 2001/2002. En bragd Kamil Stoch kopierte i fjorårets utgave og Kobayashi nå sikter seg inn på å fullføre.

En annen japaner lå i rute til å vinne Hoppuka allerede i 1972, men etter å ha vunnet de tre første rennene valgte Yukio Kasaya å droppe det siste rennet og reise hjem for å forberede seg til OL på hjemmebane i Sapporo, og Ingolf Mork hoppet ned til Hoppuke-seier.

En dristig avgjørelse vil mange si, men det hører med til historien at Kasaya lyktes i sin plan og tok Japans første gull i vinter-OL noen sinne.

Stjernen kjemper om pallplass

Med sin tredjeplass i Innsbruck klatret Andreas Stjernen opp på 3.-plass i sammendraget før avslutningen i Bischofshofen. 4,2 poeng bak Eisenbichler og med fjorårsvinner Kamil Stoch jagende bakfra med 15,3 poeng opp til trønderen.

Norge har en tredjeplass i sammendraget bak vinner Stoch de to siste sesongene, og en ny pallplass i årets Hoppuke ville være en kjærkommen opptur etter en svak sesongstart for det norske laget. Men den store Paul Aussleitnerbakken skiller voldsomt for de som ikke lykkes, så det kreves tre gode hopp for at 30-åringen skal kunne ta plass på pallen søndag.

Kvalifiseringen utsatt

Vær og føreforholdene i Bischofshofen kan være noe som er med på å påvirke om Kobayashi og Stjernen oppfyller sine drømmer, for etter et voldsomt snøvær måtte både trening og kvalifisering avlyses lørdag, og all hopping vil foregå søndag. Den avsluttende konkurransen vil gjennomføres uten det særegne knock-out systemet som normalt kjennetegner Hoppuka.

Søndag vil det avgjøres om Ryōyū Kobayashi skriver sitt navn inn i hopp-historen for alltid. Kanskje som den uslåelige vinneren, sannsynligvis som den andre japaner på toppen, eller vil nervene spille unggutten et puss og han vil huskes som han som feilet da det gjaldt som mest?

Vinnerodds HS142 Bischofshofen, Nordicbet:

Ryōyū Kobayashi1,43
Stefan Kraft7,00
Kamil Stoch10,00
Andreas Stjernen – 11,00
Dawid Kubacki14,00
Markus Eisenbichler15,00
Robert Johansson25,00