Maiken Caspersen Falla knuste alle og gikk inn til en overlegen seier i fredagens sprint i Ruka, mens Ane Appelkvist Stenseth var millimeter unna pallplass i verdenscupåpningen…

Avgjorde i siste motbakke

Maiken Caspersen Falla har trent på å få opp farten i motbakkene inn mot årets sesong, og i den siste bakken under verdenscupåpningen i Ruka smadret verdensmesteren konkurrentene i sprintfinalen fredag.

29-åringen gikk i suveren stil inn til sin 20. verdenscupseier i karrieren, 2,33 sekunder foran svenske Jonna Sundling.

Falla var hoppende glad etter triumfen

Det var fryktelig moro. Min største styrke er å løpe i bratte motbakker. Det trener jeg fryktelig mye på, og da er det ekstra gøy å få utnyttet den styrken og vinne her i dag, sier en smørblid Falla til TV2.

Til tross for at hun kunne ikle seg den gule ledertrøyen etter seieren følger den norske sprinteren trenerens råd og reiser hjem for å trene mot neste helgs verdenscuphelg på hjemmebane på Lillehammer.

“Du skal ikke gå mer”. Det var det første treneren sa til meg da jeg kom i mål, selv om det ville vært morsomt å gå med gultrøya, sa Falla til NRK etter løpet.

Grunnen til at jeg står av er at det kommer mange renn framover. Det gjelder å holde seg frisk og ha litt is i magen i starten, så tror jeg det kan bli gøy utover også.

Stenseth mistet pallplassen på målstreken

Ane Appelkvist Stenseth fulgte opp seieren i Beitosprinten med å ta seg helt til finalen i verdenscupåpningen, og der var Norges ferskeste sprintstjerne et lite skonummer fra å kapre sin første pallplass i det ypperste selskapet.

24-åringen ledet lenge i kampen om 3.-plassen mot Sadie Bjornsen, men amerikaneren fikk kastet frem foten og sikret seg den siste plassen på pallen – ett hundredel foran Stenseth.

Selv etter å ha satt karriere-beste var kvinnen fra Grong bare halvfornøyd med resultatet.

Plasseringa er jo grei. Jeg er jo med der oppe, så jeg skal ikke deppe helt, men det er litt kjipt når jeg vet jeg er bedre enn det jeg får ut.

Jeg er ikke så veldig fornøyd med måten jeg gikk på. Jeg slet med festet og det ble litt kaving og et dårlig oppløp.

Den svenske supersprinteren Stina Nilsson hadde ikke sin beste dag i sporet i Ruka, men karret seg hele veien til en finale takket være sterke spurter i heatene. I finalen ble det derimot for tungt for forrige sesongs sprintcup-vinner, som til slutt ble nummer 5.

Tiril Udnes Weng ble nummer 6 etter å ha tatt seg til sin andre sprintfinale i karrieren.

Johaug tok første stikk 

Therese Johaug så lenge ut til å ta seg til en semifinale i sesongåpningen, men røk til slutt ut i kvartfinalen etter å ha blitt slått med 75 hundredeler av sin russiske rival Natalja Neprjajeva i kampen om «Lucky Loser»-plassen.

31-åringen sa seg allikevel fornøyd med innsatsen i fredagens sprint.

Jeg er veldig godt fornøyd med både prologen og spesielt kvartfinalen. Jeg hadde alle muligheter til å gå fort, men Neprjajeva var et par tideler raskere i dag, sa Johaug til NTB.

Johaug tok allikevel første stikk i kampen om sammendraget i minitouren mot sin kanskje største utfordrer i Frida Karlsson. For etter en smørebom fikk “Den nye Johaug” sammen med flere av de svenske løperne store problemer med festet under prologen i Ruka.

20-åringen viste styrke under den nasjonale åpningen sist helg, men fredag forsvant hun i likhet med lagvenninnene Charlotte Kalla, Maja Dahlqvist og Moa Lundgren ut i prologen.

Det er en skuffelse. Jeg ville gå finale. Det føltes ikke som om det var noe feil med kroppen, men jeg fikk ikke ned skiene og jeg måtte bruke fiskebein i bakkene. Jeg testet skiene, godkjente dem og hadde en god følelse, men så har det skjedd noe som gjorde at jeg ikke fikk det til i det hele tatt, sier Frida Karlsson til TV 2.

Heidi Weng, Ragnhild Haga og Anne Kjersti Kalvå forsvant også ut etter prologen i Ruka, mens Anna Svendsen og Mari Eide røk i hver sin kvartfinale. Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk en fin start på minitouren med semifinaleplass i det sterke feltet på kvinnenes åpningsdistanse.

Ruka-trippelen fortsetter med 10 kilometer klassisk lørdag.

Vinnerodds 10 km Klassisk Ruka, Kvinner – Nordicbet:

Therese Johaug – 1.15
Frida Karlsson – 4.00
Krista Pärmäkoski – 13.00
Natalia Nepryaeva – 13.00
Charlotte Kalla – 20.00
Heidi Weng – 20.00
Astrid Uhrenholdt Jacobsen – 80.00