Etter 10 år i verdenstoppen skulle det endelig lykkes for Martin Johnsrud Sundby. På 15 kilometer klassisk intervallstart tok han i dag sitt første individuelle mesterskapsgull…

I en utrolig spennende intervallstart var det Røa-løperen Sundby som disponerte kreftene aller best i nærmere 15 varmegrader og stekende sol. Etter en kontrollert åpning holdt 34-åringen tempoet oppe da konkurrentene måtte gi tapt for de knalltøffe forholdene. Sundby var ikke i tet før den aller siste kilometeren, men etter 15 000 meter blodslit kunne han stupe jublende over målstreken, lykkelig vitende om at han endelig har oppnådd karrierens store mål. Et individuelt VM-gull.

– Jeg trodde jeg kjempet om en bronsemedalje, helt til Vidar Løfshus sekunderte meg i den siste harde bakken. Jeg gikk inn i panikkmodus. Det var helt svart, forklarte Sundby til pressen etter gulløpet.

Ekstremt fortjent

Dette var 20.gang Martin Johnsrud Sundby stod på start i et individuelt mesterskapsløp. Individuelt stod han med 5 VM- og 2 OL-medaljer før dagens 15 kilometer.

Han vant verdenscupen sammenlagt i fire sesonger på rad fra 2013/14, selv om han senere har blitt fratatt én av dem grunnet den omtalte dopingdommen. I mesterskap har han blitt hardt straffet for å mangle hurtige fibre, noe som er stadig viktigere i moderne langrenn.

Det hjalp heller ikke at Norge ved gjentatte anledninger smurte seg helt bort under OL i Sotsji i 2014. Før Falun-VM i 2015 var han verdens suverent beste skiløper, men ble syk rett før mesterskapet og deltok kun på 50 kilometer.  I Lahti-VM for to år siden ble han kun slått av Ivo Niskanen på 15 kilometer klassisk, mens han brakk staven da han skulle rykke fra Ustjugov på skiathlon.

Under duathlon-øvelsen i Pyeongchang så Sundby nok en gang ut som den sterkeste løperen, men han bremset bevisst feltet da Simen Hegstad Krüger fikk luke på skøytedelen og ofret sine egne muligheter. At det endelig skulle lykkes i Seefeld var derfor stort for både hovedpersonen selv og resten av landslaget.

– Jeg har håpet at det skal skje før, og jeg har jobbet ekstremt hardt for at det skal skje. Så kommer det i år liksom? Jeg skjønner ingenting, sa han til NRK.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum var nok en gang i gledesrus over en stor norsk idrettsprestasjon.

– Vi har snakket om dette i så mange år. Han har vært en så definerende skikkelse for internasjonal langrenn, og at han nå endelig skal lykkes med å ta gullet som har ridd han som en mare er så utrolig moro, sier en overlykkelig trener til NRK.

Favorittene skuffet

På forhånd var det spådd at kampen om gullet skulle stå mellom finske Iivo Niskanen og Aleksandr Bolsjunov fra Russland. Slik ble det imidlertid ikke.

Bolsjunov åpnet knallsterkt og tok teten allerede fra første passeringspunkt, men fra halvgått løp sakket han for alvor akterut på resultatlistene. På de siste 2,5 kilometerne tapte han over 30 sekunder til gullvinner Sundby.

Niskanen hadde et løpsopplegg som minnet om det vi så fra nordmannen, men 27-åringen som er regjerende mester på distansen hadde ikke de ekstra kreftene mot slutten og måtte ta til takke med en bronsemedalje, 20 sekunder bak vinneren.

Sølvet gikk til overraskelsesmannen Alexander Bessmertnykh, som ledet med hele sju sekunder på Sundby etter 12,5 kilometer. I mål var han likevel distansert med tre sekunder.

I morgen skjer det mye spennende i Verdensmesterskapet. Kombinertgutta skal først i ilden, og der har vi en norsk storfavoritt.

Nordicbet gir deg 1,75 i odds på at Jarl Magnus Riiber tar sitt første mesterskapsgull i morgen