Maren Lundby svevde ned til en overlegen seier i sesongåpningen på hjemmebane på Lillehammer lørdag…

Vant med 24 poeng

For et år siden mislyktes Maren Lundby i å gå til topps i rennene på Lillehammer, men i årets sesongåpning var det ingen som kunne nærme seg fjorårets suverene hopper.

Gjøvik-jenta strakk seg til hele 138 meter i første omgang, og som siste kvinne på toppen holdt 25-åringen nervene i sjakk og klinket til med omgangens lengste hopp på 135 meter også i 2. omgang.

Da poengsummen kom opp kunne Lundby fortjent strekke armene i været og konstatere at hun startet årets sesong på suverent vis – med hele 24,4 poengs margin ned til østerrikske Eva Pinkelnig.

Dermed viste fjorårets suverene kvinnehopper at hun ikke har ligget på latsiden i sommer – og sikret seg sin 26. verdenscupseier i årets første renn.

Det er alltid mye spenning knyttet til starten av sesongen, men jeg har følt meg ganske rolig. Det har gått bra, det var godt å komme i gang og godt å kjenne at ting fungerer, sa Lundby til NRK etter rennet på Lillehammer.

Chiara Hoelzl kapret den siste plassen på pallen – 25,5 poeng bak vinneren.

Får hatmeldinger fra Tyskland

Lundby har satt seg som mål å bli den første til å vinne verdenscupen tre sesonger på rad, og etter den overlegne seieren i sesongåpningen roser NRKs hoppkommentator Anders Jacobsen Gjøvik-jentas prestasjoner i bakken.

Det er gøy å se på, hun er i en klasse for seg selv. Det er litt som å se Therese Johaug i langrenn, et hav foran de andre, sa NRKs hoppkommentator, Anders Jacobsen, i vinterstudio.

Det er derimot ikke alle som er like begeistret for verdens suverent beste kvinnehopper, for etter rennet på hjemmebane kunne Lundby fortelle at hun har fått mye negative tilbakemeldinger fra Tyskland i kjølvannet av VM-gullet i Seefeld.

Jeg har fått mye hatmeldinger fra Tyskland etter VM-gullet. Det er folk som mener at Katharina Althaus fikk for dårlige stilkarakterer i forhold til meg. Og at hun skulle ha vunnet, sier Maren Lundby.

25-åringen knep gullet med knappe 0,5 poengs margin foran den tyske kvinnen, og Lundby legger til at flere av meldingene er av ufin karakter.

At jeg bør skamme meg over VM-gullet. Det er jo ikke akkurat pent, svarer Lundby

Heldigvis svarte Lundby på best mulig vis ved å sveve ned til suveren seier i sesongåpningen. Silje Opseth ble nest best av de norske kvinnene på en åttendeplass, mens Anna Odine Strøm ble nummer 12. Søndag venter en ny konkurranse i den store Lysgårdsbakken.

Nedtur for herrene

De norske herrene klarte ikke å følge opp den gode sesongstarten og gårsdagens kvalifisering i lørdagens renn i Nizhny Tagil

Robert Johansson strakk seg til 131 meter i første omgang, men 29-åringen falt og mistet en potensiell topplassering i den russiske bakken. Johansson endte som nummer 25, og heller ikke de andre norske hopperne klarte å prege lørdagens renn.

Marius Lindvik ble bestemann med sin 12.-plass, fulgt av Johann André Forfang på 13.- og Robin Pedersen på 17.-plass. Verdenscupleder DanielAndré Tande mislyktes totalt i andre omgang og endte på en skuffende 21.-plass etter hoppet på 114 meter.

Japanske Yukiya Sato vant rennet foran Karl Geiger fra Tyskland og østerrikske Phillip Aschenwald.

De norske flyverne får en ny mulighet i Nizhny Tagil søndag – da slutter også Thomas Aasen Markeng seg til den norske troppen etter at 19-åringen tidligere i uken måtte reise hjem igjen til Norge for å få orden på visumet før han slapp inn i Russland.

Vinnerodds Hopp HS134 Nizhny Tagil, Herrer – Nordicbet:

Karl Geiger – 6.00
Robert Johansson – 7.00
Daniel Andre Tande – 7.00
Stefan Kraft – 8.00
Ryoyu Kobayashi – 10.00
Kamil Stoch – 10.00
Johann Andre Forfang – 10.00
Peter Prevc – 12.00