Sikkerhetsrutinene under vinterens olympiske leker får knallhard kritikk. Etter de sjokkerende avsløringene om omfattende og systematisk dopingjuks under OL i Sotsji hadde ikke dopingjegerne råd til å gå på en eneste blemme under vinterens leker i Sør-Korea…

Videomateriale som nylig har kommet til overflaten viser imidlertid grove brister i de normalt så strenge sikkerhetsrutinene.

Fri tilgang til prøver og papirer

En video som den tyske kanalen ARD har fått tilsendt skal etter sigende vise både ulåste kjøleskap fulle av urinprøver inne på testrom og konfidensielle papirer som lå fullstendig tilgjengelig uten noen form for tilsyn.

Les også: Johaug i rute

– Etter min oppfatning kan man ikke gå fra kontrollrommet uten at noen følger med. Det er definitivt ikke greit, spesielt ikke når det er tatt prøver der og det ligger dokumentasjon i rommet, sier den renommerte dopingkontrolløren Volker Laakmann til den tyske kanalen. Den sveitsiske idrettslegen Lukas Weisskopf er heller ikke snau i sine uttalelser til ARD:

– Alt er helt åpent. Man kan manipulere alle prøvene eller fjerne dem. Galskap.

Bjørgen opplevde uregelmessigheter

Vår egen OL-dronning, Marit Bjørgen, slapp heller ikke unna dramatikk under OL. Under mesterskapet ble det benyttet en ny type glass ved urinprøvene, og dette gikk ikke problemfritt for seg.

– Jeg følte det var sikkerhet rundt testene og slik, men etter at jeg hadde fordelt urinen på a- og b-glassene gikk låsen i stykker da jeg skulle skru igjen. Jeg er glad jeg hadde med meg en lege inn, for det var han som oppdaget at det var blitt en sprekk i den, sier Bjørgen, som berømmer landslagslege Petter Olberg for hans årvåkenhet.

– Jeg vet ikke hva som hadde skjedd hvis det var blitt levert sånn, og de hadde oppdaget at det var blitt gjort noe med glasset, fortsetter Bjørgen i et intervju med NRK.

Skrapemerker på glassene ble brukt som bevis på at prøver fra OL i Sotsji hadde blitt tuklet med, og Bjørgen utelukker dermed ikke at hennes egen prøve både kunne blitt manipulert eller mistenkt for å være det.

– Vi hadde utfordringer med glassene i Pyeongchang, så vi leverte flere dokumenter på dette og hadde et møte med en norsk representant i IOC, forklarer Petter Olberg på spørsmål om opplevelsene fra antidopingarbeidet under OL.

Kan åpne for frikjennelse av dømte utøvere

I forlengelsen av videobevisene spekulerer tyske ARD i at dopingtatte utøvere fra vinterens OL kan bli frikjent. De får også støtte av idrettsjuristen Michael Lerner.

– Enhver prøve som var i dette dopinglaboratoriet er ubrukelig, sier han kort og konsist i en kommentar.

WADA har selv skrevet i sin OL-rapport at «ulåste kjøleskap» og «manglende sikkerhetspersonell» forekom en sjelden gang. ARD hevder imidlertid å sitte på ytterligere videobevis som viser gjentatte brudd på rutinene.