Therese Johaug gikk til topps og Heidi Weng sørget for dobbelt norsk under åpningsetappen av Tour de Ski – mens Ingvild Flugstad Østberg imponerte med 4.-plass i comebacket…

Johaug suveren

Therese Johaug gjorde som ventet som hun ville og gikk inn til seier i hennes første Tour de Ski-start på 4 år. Jenta fra Dalsbygda dro fra startnummer 1 på resten av feltet ut fra stadion under kvinnenes 10 kilometer fellesstart i fristil lørdag.

En liten gruppe klarte å holde følge med 31-åringen den første runden i Lenzerheide, men etter å ha passert bonussprinten i tet sa Johaug takk og farvel til konkurrentene da en tredjedel av løpet i Sveits var gått.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Med sin rappe takt økte hun raskt avstanden til utfordrerne og differansen var et par kilometer før oppe i 20 sekunder, men distansedronningen tapte terreng til gruppen bak i det lette partiet inn mot mål under fellesstarten.

Johaug gikk i suveren stil inn til seier på åpningsetappen – 12,3 sekunder foran lagvenninne Heidi Weng.

Det var veldig moro. Jeg ble veldig overrasket fordi jeg hadde forestilt meg at det skulle bli spurtoppgjør. Slik løypen er og fellesstart er fellesstart, men jeg hadde en veldig god dag i dag. Jeg tror jeg gikk veldig smart på førsterunden og hadde bestemt meg for å ikke åpne med alt jeg hadde, slik at jeg skulle ha et ekstra gir på den andre runden. Det lykkes jeg veldig godt med og skaffet meg ei luke, og med veldig gode ski så kommer man langt, sier en smørblid Therese Johaug til TV2.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Østberg imponerte i comebacket

Ingvild Flugstad Østberg var endelig tilbake på startstreken lørdag etter å ha fått startnekt av landslagsledelsen i sesonginnledningen. I likhet med svenske Ebba Andersson som også gjorde comeback etter sin skade startet den regjerende mesteren langt bak i køen på fellesstarten.

Men de to klarte å avansere gjennom kaoset av løpere som tok seg gjennom de trenge løypene ut fra stadion i Sveits, og dannet etter hvert sammen med Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen en gruppe som jaget bak ledende Johaug.

Inn mot oppløpet fikk Heidi Weng en luke og sikret seg andreplassen 12,3 sekunder bak vinneren, mens Ebba Andersson fikk kastet frem foten og sikret seg den siste pallplassen i Lenzerheide.

Østberg var fornøyd med innsatsen i sesongdebuten.

Det er nok den beste fjerdeplassen jeg noen gang har fått. Jeg er veldig fornøyd med løpet og ble litt paff ute i løypa der og tenkte: kan det gå så bra? Det var en skikkelig bra og positiv opplevelse, sier Flugstad Østberg til TV2.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen måtte slippe utfordrergruppen den siste kilometeren og endte til slutt på 5.-plass, 24,1 sekunder bak Johaug.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Nilsson bryter touren

Med endringene før årets utgave av den prestisjetunge touren pekte mange på at de sprintraske damene Jessica Diggins og Stina Nilsson kunne utfordre Johaug om sammenlagtseieren denne vinteren.

Men etter å ha yppet seg de første kilometerne ble det etter hvert en tung dag på jobben for amerikanske Diggins, som til slutt endte helt nede på en 29.-plass lørdag – 1:20,7 bak jenta fra Dalsbygda.

Det svenske håpet Stina Nilsson fikk heller ikke fart på skiene og endte over minuttet bak sin norske rival under åpningsdistansen. Etter målgang fortalte hun at hun hadde en kjenning med en skade som hemmet henne under løpet.

Formen var det ingenting galt med, men jeg har hatt noen kjenninger i uken som har gått som påvirket meg, sier Stina Nilsson på spørsmål om hva som var galt fra SVT.

Akkurat nå kjenner jeg det ganske mye i ribbeina. Jeg fikk ganske mye smerter fra Planica. Det er en risiko for at jeg ikke kan fortsette. Det påvirker meg mer enn jeg trodde, fortsetter Nilsson.

Senere lørdag kunne den svenske landslagslegen Jan Wall bekrefte at den svenske yndlingen står av touren og reiser hjem.

Tour de Ski fortsetter med sprint i Lenzerheide søndag.

Spill på Vintersport med NordicBet her!