Johannes Høsflot Klæbo ble parkert på veien opp alpinbakken da Aleksandr Bolsjunov sikret seg sammenlagtseieren i Tour de Ski – Simen Hegstad Krüger vant den avsluttende etappen…

Klæbo-kollaps

Mange fryktet at det ville bli kaos i de trange løypene inn til bunnen av den avsluttende bakken søndag, men heldigvis var løperne enige om å ta det rolig de første kilometerne før de banket løs på hverandre opp «monsterbakken» i Val di Fiemme.

Tour-leder Johannes Høsflot Klæbo virket pigg da han sikret seg bonuspoeng i spurten tidlig på avslutningsetappen i Italia, men da trønderen tok fatt på den fryktede alpinbakken som skulle avgjøre årets konkurranse ble det tidlig klart at nordmannen ikke hadde de nødvendige kreftene til å holde følge med sine russiske rivaler.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Klæbo stivnet totalt de siste to kilometerne og ble til slutt nummer 21 – over halvannet minutt bak vinneren Simen Hegstad Krüger.

Dermed falt nordmannen til 3.-plass i sammendraget, og Klæbo peker på de svake rennene i Toblach som avgjørende for at han ikke hadde det nødvendige forspranget til å holde unna og kopiere fjorårets seier.

Det er Toblach som ødelegger hele touren. Jeg måtte hatt ett minutt, og du ser at selv da skulle det holdt hardt. Bolsjunov går fryktelig fort opp her, sier Klæbo til NRK etter finaleetappen.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Bolsjunov sikret seieren

Og fort gikk virkelig Aleksandr Bolsjunov, som sammen med landsmennene Sergej Ustjugov og Denis Spitsov samarbeidet om å knekke Klæbo opp den tøffe alpinbakken.

Trioen klarte ikke å henge på Simen Hegstad Krüger og Sjur Røthe som satte et forrykende tempo de siste kilometerne i Alpe Cermis, men russerbanden hadde full kontroll på avstanden bakover til Klæbo og kunne gjøre opp seg imellom om 3.-plassen på etappen – og sammenlagtseieren i touren.

Ustjugov måtte slippe de to opp mot toppen søndag, og etter å ha gått i mål som nummer tre kunne Bolsjunov juble over å ha sikret seg sammenlagtseieren i den prestisjetunge touren – 27,3 sekunder foran Ustjugov og 1:09,0 foran Klæbo.

23-åringen har åtte medaljer fra VM og OL de siste to sesongene, men Tour de Ski-tittelen er den første store seieren for Bolsjunov, som endelig kan ta steget ut av skyggen bak Klæbo.

Med de 400 poengene tour-seieren gir overtar russeren ledelsen i verdenscupen sammenlagt.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Krüger raskest opp «monsterbakken»

Mens russerne avgjorde sammendraget lenger ned i bakken var det akkurat som for et år siden de to nordmennene Simen Hegstad Krüger og Sjur Røthe som taklet den beinharde bakken i Italia best – men i motsetning til fjoråret trakk Hegstad Krüger det lengste strået denne gangen.

Duoen dro fra resten av utfordrerne i det tøffeste partiet under avslutningsetappen, og inn på det slakere partiet før mål hadde Krüger krefter til å sette inn et ekstra gir og avgjorde prestisjeduellen i sin favør – 13,9 sekunder foran Røthe.

26-åringen var fornøyd med å avslutte Tour de Ski med en opptur.

Det var gøy. Tour de Ski har ikke gått helt som jeg hadde håpet, så da var det veldig godt å få til et toppløp opp bakken, sier Krüger til NRK.

Sjur Røthe gikk kraftig innpå Klæbo i kampen om den siste pallplassen opp alpinbakken, men etter at trønderen tok seg sammen den siste kilometeren holdt Klæbo unna i sammendraget – 42,6 sekunder foran Røthe.

Etter kollapsen i bakken må Klæbo nå rette fokuset mot å gjenerobre den gule ledertrøyen i verdenscupen. Sprintkongen tar i starten av neste uke stilling til om jakten begynner allerede kommende helg i Dresden, eller om kroppen trenger en uke med hvile etter kraftprøven.

Spill på Vintersport med NordicBet her!