Etter en velfortjent juleferie drar verdenscupen i gang igjen for skiskytterne i tyske Oberhof, hvor damene åpner ballet med sprint torsdag…

NM-arrangement til besvær

Nå hadde riktignok de norske skiskytterne mulighet til å få testet om formen var ved like etter inntak av ribbe, pinnekjøtt og alt som hører med forrige helg, ettersom noen tenkte det var en god idé å flytte halve NM-uken til den ledige helgen på nyåret.

Men etter at de største stjernene på både dame- og herresiden uteble fra start, stod både arrangørene på Ål og rettighetsinnehaverne slukøret igjen. NM-rennene ble dermed preget av skiskytterpensjonister som børstet støv av gamle kunster, og forglemte strafferunder.

Verdenscup Oberhof

Men når det som vanlig skal gås verdenscup i tyske Oberhof stiller Norge et slagkraftig mannskap som skal kjempe om heder, ære og verdenscuppoeng i sprint, jaktstart og stafett i den kjente vintersportsbyen.

De siste årene har stort sett de store kanonene gjort rent bord på stadion midt i det skiskyttergale landet, og det blir på nytt et sterkt startfelt de norske damene må bryne seg på.

Den norske troppen består av Tiril Eckhoff, Emilie Kalkenberg, Karoline Knotten, Thekla Brun-Lie, Marte Olsbu Røiseland og Ingrid Landmark Tandrevold.

Marte Olsbu seiler opp som vårt sterkeste kort etter hun gikk til topps på både sprint og jaktstart i Nové Město før jul. Tiril Eckhoff viste kanonform før sesongstart, men dessverre satte en sykdom henne tilbake før jul. Forhåpentligvis har avbrekket gjort at den tidligere verdensmesteren på distansen igjen kan hevde seg i toppen.

Av de øvrige norske jentene viste Karoline Knotten fin form da hun suste inn til bestetid som en av de få eliteløperne på start under forrige helgs NM, men dessverre hadde hun glemt å gå en strafferunde og mistet en topplassering etter tidsstraffen. Men løpet ga i det minste gode svar for Vingrom-løperen.

Hjemme-yndlingen står over

Laura Dahlmeier gjorde et etterlengtet comeback siste helgen før jul, men nå gjør helseproblemene at den olympiske mesteren må stå over rennene på hjemmebane. Et stort tap for det kravstore hjemmepublikummet i Oberhof.

Men store stjerner kommer uansett på løpende bånd denne helgen, hvor Dorothea Wierer og Kaisa Mäkäräinen er de to største favorittene etter å ha toppet hver sin sprint så langt denne sesongen. Verdenscupleder Wierer viste også at formen var intakt både i sporet og på stadion da hun gikk til topps i skiskyttershowet i romjulen.

Anastasiya Kuzmina dro det lengste strået her for ett år siden, og vinneren av sprintcupen blir igjen å regne blant favorittgruppen som har hevdet seg her de siste sesongene, men kommer til å bli jaget hele veien av løpere som lagvenninne Fialková og italienske Vittozzi.

Første løper legger i vei torsdag klokken 14.30.

Vinnerodds 7,5 km sprint damer skiskyting – Oberhof, Nordicbet:

Kaisa Mäkäräinen3,25
Dorothea Wierer3,50
Anastasiya Kuzmina5,00
Lisa Vittozzi12,00
Paulina Fialkova12,00
Marte Olsbu17,00
Tiril Eckhoff17,00
Hanna Öberg25,00