Marcus Monsen mistet landslagsplassen etter kostnadskutt – nå svir 24-åringen av sparepengene for å fortsette satsingen…

Vraket etter kostnadskutt

Innstramminger i økonomien gjør at alpinlandslaget må kutte antall plasser fra 37 til 30 denne vinteren, dermed mistet blant annet Marcus Monsen landslagsplassen sin i sommer.

Nå punger talentet ut fra egen lomme for å følge drømmen sin. 24-åringen trener nå med privatlaget Global Racing, bestående av utøvere fra flere nasjoner uten landslagsplass. Men pengene for satsingen må alpinisten stå for selv.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Akkurat nå er det sparepengene som er spart opp de siste fem åra som blir brukt, forteller han til NRK.

Monsen regner med å måtte bruke minst 500 000 kroner for å forfølge drømmen om å lykkes som alpinist denne sesongen.

Jeg har ikke noen støtte fra forbundet og det er vanskelig å få ting til å gå rundt. Vi går «all-in» en sesong, så får vi bare se om det er noe håp eller ikke, forteller han.

Det er penger jeg hadde tenkt å bruke på en leilighet eller å studere. Men jeg er så «keen» på å prøve å få til dette, så jeg har troen fortsatt.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

– Føler deg mislykka

24-åringen regnet med fornyet tillitt på landslaget, men i sommer kon kontrabeskjeden fra alpinledelsen.

Når du klarer kriteriene til lag, så regner du med at du er på lag. Når de da kommer etterpå og sier at du ikke er med lenger, så står man veldig på bar bakke, forteller han.

Monsen innrømmer at det var en tung beskjed å få at drømmen om å  nå toppen som alpinist så ut til å ryke.

Det var svart i to måneder. Jeg begynte å tenke: «Hva faen er det du styrer med? Har du brukt hele livet ditt på dette, og så får du det ikke til?» 

Du føler deg mislykka, sier han.

Til tross for nedturen har Monsen bestemt seg for å fortsette satsingen med penger fra egen lomme, og er godt fornøyd med samarbeidet med Global Racing.

I verdenscupåpningen i Sölden fikk den hardtarbeidende utøveren en opptur da Kjetil Jansrud ga bort plassen sin til 24-åringen, selv om han dessverre ikke nådde finaleomgangen.

Monsen har en 17.-plass som bestenotering i verdenscupen, og krysser fingrene for at gamblingen med egne sparepenger gir avkastning på lang sikt.

Jeg må bare holde motet oppe og satse på at det går bra til slutt, sier 24-åringen, som har startet i til sammen 18 verdenscuprenn i karrieren.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Omstrukturering på landslagene

Det må kuttes med 4 millioner i budsjettet til alpinlandslagene denne sesongen, dermed ryker blant annet 7 av plassene fra fjoråret. I tillegg omstruktureres lagene så utøverne tildeles A-, B- eller C-status i landslaget.

For å gi en utøver A-status kreves det topp 15 rangering i én disiplin, B-status krever topp 30-rangering, samt trenervurdering, mens C-status er resten av utøverne som blir uttatt på lag, hovedsakelig yngre utøvere.

Bakgrunnen for dette er at vi har sett at vi ønsker en større fleksibilitet i oppleggene som en alpin nasjon med flere utøvere som presterer på forskjellige grener og nivåer. Det viktigste er treningsopplegget for den enkelte utøvere, og praksis viser at treningsgrupper og status kan være to forskjellige ting gjennom sesong. A-, B- og C- status er noe vi ønsker å bygge videre for fremtiden, og vi forstår at det vil ta litt tid å venne seg til et nytt sett med statuser, men for utøvere og trenere vil treningspraksis i hverdagen ikke endre seg så mye, forklarer sportssjef Claus Johan Ryste.

Totalt 4 kvinner og 6 menn tildeles A-status, 6 kvinner og 5 menn får B-status, mens 4 kvinner og 3 menn tildeles C-status denne vinteren. I tillegg kommer 2 utøvere på para elite-laget.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Alpinister med A-status på landslagene 2019/2020:

Kvinner:

Ragnhild Mowinckel, Sportsklubben Rival
Nina Løseth, Spjelkavik IL
Kristin Anna Lysdahl, Asker Skiklubb
Thea Stjernesund, Hakadal IL

Menn:

Leif Kristian Nestvold Haugen, Lommedalens IL
Kjetil Jansrud, Peer Gynt Alpin
Henrik Kristoffersen, Rælingen Skiklubb
Aleksander Aamodt Kilde, Lommedalens IL
Rasmus Windingstad, Bærums Skiklub
Adrian Smiseth Sejersted, Stabæk IF

Vinnerodds Verdenscupen Alpint 2019/2020, Herrer – Nordicbet:

Alexis Pinturault – 2.30
Henrik Kristoffersen – 3.10
Dominik Paris – 11.00
Vincent Kriechmayr – 15.00
Kjetil Jansrud – 15.00
Aleksander Aamodt Kilde – 18.00